Για την Κοινωνία των Ανοιχτών Οριζόντων.

Είναι φανερό πως η περίοδος που διάγουμε είναι αυτή της Μετα-μεταπολιτευτικής περιόδου.

Στην πραγματικότητα, ζούμε την πολιτική ενηλικίωση της Μεταπολιτευτικής περιόδου και των εκπροσώπων της γενιάς αυτής.

Μιάς γενιάς, τραυματισμένης από τη βαναυσότητα ενός καθεστώτος, θύμα μιάς γενιάς, τραμπούκων και κοτσαμπάσηδων, “ηρώων” της γειτονιάς, της παρέας.
Μιάς γενιάς, που με την δύναμη της νεανικής ορμής, σάρωσε τα πάντα στο διάβα της.
Μιάς γενιάς, που προσπάθησε να δημιουργήσει νέους κοινωνικούς θεσμούς, προκειμένου να μετασχηματίσει την Ελληνική κοινωνία.

Τούτο, προσπάθησε να το κάνει, έχοντας κατά νου, την παράδοση της δημοκρατικής σκέψης και την αξία της ανεκτικότητας.
Με βάση αυτή ακριβώς τη (λίγο δημαγωγική, λίγο αυτοκρατορική) δημοκρατική πολιτική κουλτούρα, προσπάθησε να παρουσιάσει και να εφαρμόσει μία ολοκληρωμένη, συνεκτική πολιτική πρόταση.

Οι “αυτοκρατορικές” φιλοδοξίες, μοιάζουν σήμερα να έχουν αποτύχει και η ανάγκη επαναχάραξης των στόχων -κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών- είναι περισσότερο χρήσιμη όσο ποτέ.

Θα πρέπει από κοινού, Κράτος και Πολίτες, να επαναπροσδιορίσουμε το προσωπικό μας μέτρο δικαιοσύνης και επιείκειας, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τις αλλαγές που συντελούνται γύρω μας, προκειμένου, να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε μία νέα πολιτική πρακτική, που θα οδηγήσει με ασφάλεια την Ελλάδα στο 2100 και το 2200.

Με μία ορθά στοχευμένη πολιτική, θα πρέπει να επαναφέρουμε τους κοινωνικούς θεσμούς στο προσκήνιο, θα πρέπει, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες με την οργάνωση και τις δομές τους να προσφέρουν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, προστασία στους πολίτες, ξεκινώντας από αυτούς που έμειναν στο περιθώριο.

Ο στιγματισμός, η γραφειοκρατία, η αναποτελεσματικότητα, οι Εθνικές ανισότητες, η άνιση μεταχείριση των φύλων, θα πρέπει να μπουν στο στόχαστρο των Υπηρεσιών Πρόνοιας, προκειμένου να προασπίσουν τα δικαιώματα των πολιτών, ασχέτως φύλου, ηλικίας, επαγγέλματος, μόρφωσης, κοινωνικής καταγωγής.
Στην ουσία, οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας -πρωτίστως- οφείλουν να προασπίσουν κάθε τι καλό και αγαθό, επωφελεία της Δημοκρατίας.

Η αναμόρφωση, ο κοινωνικός μετασχηματισμός όπως θα λέγαμε παλαιότερα, πρέπει να αποτελεί το διαρκές σταθερό και πάγιο αίτημα του Φιλελεύθερου Σοσιαλισμού.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε, πως το “Καλό Κοινωνικό Κράτος” της “Χρυσής” μεταπολιτευτικής περιόδου, είναι δύσκολο να δώσει λύσεις σε μία σειρά από ζητήματα κοινωνικά, οικονομικά κ.τ.λ. διότι, η λειτουργία τους, στο σύνολό τους, αποτελεί μέρος -γενεσιουργό- του προβλήματος, άρα οι όποιες πιθανότητες λύσης των προβλημάτων, είναι μικρές, αν όχι μηδενικές.

Στόχος μας, θα πρέπει να είναι η δημιουργία μίας Κοινωνίας συνεκτικής, μίας Κοινωνίας περιεκτικής, μιάς Κοινωνίας ένταξης.
Οι νέοι κοινωνικοί θεσμοί, θα πρέπει να αποβλέπουν σε μία διαρκή ενσωμάτωση των πολιτών στην Αγορά, την Κοινωνία.

Η ιδιότητα του πολίτη στην νέα εποχή, θα πρέπει να αποτελεί τη θεσμική βάση, τη βασική δικαιολογία για συμμετοχή στο νέο κοινωνικό σχεδιασμό.
Η ενεργοποίηση λοιπόν, του συνόλου των πολιτών, αποτελεί -ουσιαστική-, πρωταρχικής αξίας δράση, για την επιτυχία του μέτρου.

Οι αλλαγές που θα επιφέρει με την ενεργοποίησή του, τη δράση του, το κοινωνικό σύνολο, θα είναι δομικές, γεγονός που σημαίνει πως οι Κυβερνήσεις, θα αποφασίζουν μαζί με τον Λαό και όχι ερήμην του και θα έχουν παράλληλα το ηθικό και κοινωνικό “άλλοθι” προκειμένου να διευρύνουν περισσότερο το Κοινωνικό Κράτος και εντάσσοντας όσους περισσότερους πολίτες το επιθυμούν σε μία Κοινωνία Ανοιχτών Οριζόντων.

Advertisements

1 thought on “Για την Κοινωνία των Ανοιχτών Οριζόντων.”

 1. Ντόρια Βαλληνδρά said:

  8 ώρες γεμάτες ΦΙΛΟΘΕΗ

  Το ξυπνητήρι ήταν προγραμματισμένο να χτυπήσει στις 6.30. Δεν χρειάστηκε όμως, 6 και 15 λεπτά η γλυκιά κιτρινοπράσσινη πρωινή μου παρέα ήταν συνεπής στην ώρα της. Το παράθυρο μου πλημμύρησε από τις λεπτές φωνούλες τους.
  Τα τιτιβίσματα τους φωλιάζουν κάθε πρωί στην καρδιά μου, γεμίζοντας με αισθησιαρχία και ομορφιά αυτές τις πρώτες πρωινές ώρες προετοιμασίας μου για την δουλειά.
  6.45 Ο ζεστός αχνιστός καφές με περιμένει.
  Μετά την πρώτη γουλιά το βλέμμα μου πέφτει ασυναίσθητα στο ανοιχτό παράθυρο της κουζίνας. Το πρωινό αεράκι χαιδεύει τις λεύκες και εκείνες με την σειρά τους προσκαλούν τους ευκαλύπτους από το αντικρινό παρτέρι να λικνιστούν ακόρεστα μαζί τους σε ένα χορό ανείπωτης ομορφιάς.
  Μια αόρατη δύναμη με σέρνει ακούσια να βυθιστώ και εγώ σε αυτό το χορευτικό παιχνίδι των χρωμάτων και της ψυχής. Οι νότες αεικίνητες φωνάζουν στο μυαλό μου και αναμιγνύουν την φαντασία με την λογική.
  7.45 Με μια απροθυμία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο και την ψυχή μου, κλείνω τα μάτια μου για να σφραγίσω αυτή την στιγμή και ξεκινώ για την αμείλικτη καθημερινή μου ρουτίνα.
  Ο ήχος της μηχανής του αυτοκινήτου με μελαγχολεί . Η Κηφισίας γκρεμίζει αδρά τις σκέψεις μου. Η ομορφιά στερεύει από εικόνες.
  Μετά τη σιωπή η ένταση
  Μετά την ηρεμία , το άγχος
  Μετά το φως, το γκρίζο
  Κλείνω τα μάτια μου για να μυρίσω το άρωμα που άφησα πίσω μου, για να ξαναδώ τις ψηλόλιγνες λεύκες να χορεύουν.
  Μάταια όμως, η κόρνα του λεωφορείου με επαναφέρει στην πεζή πραγματικότητα .
  Το ρεπορτάζ που θα καλύψω σήμερα αφορά την αύξηση της εγκληματικότητας στα ανήλικα παιδιά. Οι στατιστικές απεφάνθησαν ότι η ραγδαία αυτή αύξηση ακόμα και σε παιδιά της 1ης Δημοτικού , οφείλεται και στις γκρίζες εικόνες που επί καθημερινής βάσεως τα βομβαρδίζει το περιβάλλον της τσιμεντομεγαλούπολη που λέγεται ΑΘΗΝΑ.
  Και όμως υπάρχουν και τυχερά παιδιά . Παιδιά που μεγαλώνουν με χρώματα απαλά, πλημμυρισμένα από πράσινο, γαλάζιο και κίτρινο αγκαλιάζουν τη ζωή καλλίτερα και οι αισθήσεις τους ρουφούν την κάθε σταγόνα ζητώντας και άλλο και άλλο.
  Ετσι μεγάλωσα και εγώ, ίσως για αυτό κάποιες στιγμές νιώθω ότι έχω ανάγκη να ταξιδέψω μέχρι το παράθυρο της κουζίνας μου για να αντλήσω δύναμη.
  Θυμάμαι στο Δημοτικό σχολείο, τους ευκαλύπτους, τις λεύκες, τα κιτρινόασπρα λουλούδια πλάι στο ποταμάκι, το πρωινό χαμόγελο του διευθυντή , τη γλυκιά καλημέρα της δασκάλας μου. Και όταν γύρισα το κεφάλι μου στον ουρανό, τα σύννεφα διάσπαρτα παντού, βελούδινα, απαλά, κατάλευκα και παιχνιδιάρικα σας μικρά παιδιά και αυτά, παίζουν κρυφτούλι με τον άνεμο.
  10.30 Η φωνή του αρχισυντάκτη μου με επαναφέρει και πάλι στην πεζή πραγματικότητα. Η ώρα έχει περάσει και οι τεχνικοί του σταθμού περιμένουν το θέμα του να το ολοκληρώσουν στο μοντάζ.
  12.00 Παραδίδω την κασέτα και το χειρόγραφο κείμενο μου. Ο διευθυντής ειδήσεων μου δίνει το αυριανό ρεπορτάζ μου. Δεν μπαίνω στον κόπο να το διαβάσω.
  13.30 Ο δρόμος της επιστροφής για το σπίτι μου φαίνεται μακρύς . Ο ουρανός παρέα με τις αραιές ψιχάλες του θα με οδηγήσει και πάλι όπως κάθε μεσημέρι στο φως, την ηρεμία , τη ησυχία.
  Ένα φως ζωντανό , γεμάτο χρώματα, που πάνω του καθρεπτίζεται όλη η ομορφιά της ζωής.
  14.30 Οδός Αγίας Φιλοθέης.
  Ακόμα και ο καλλίτερος ποιητής δεν μπορεί να αποδώσει την στιγμή με λέξεις. Για να περπατήσεις στους παραδείσους της ζωής, πρέπει να κοιτάξεις κατάματα την ομορφιά αυτού του ονειρεμένου προαστίου και να την κλειδώσεις στην καρδιά σου. Πλησιάζω στον φρεσκοβρεμένα από την βροχή παρτέρια και νιώθω να χαλαρώνω. Οι πικροδάφνες με καλοσορίζουν θροίζοντας απαλά τα φύλλα τους. Η σχέση μας ανιδιοτελώς κτισμένη. Λίγο νερό, ένα χάδι, μια γλυκιά κουβέντα αρκούν. Η ομορφιά στερεύει από λέξεις, νότες, χρώματα και μυρωδιές νικούν την στιγμή και κλείνουν το μάτι στην πόρτα του παραδείσου. Ο θησαυρός αυτού του προαστίου σε όλο του το μεγαλείο. Ευωδία παντού.
  15.00 Επτά γράμματα αρκούν , για να κλείσεις τα μάτια, να μυρίσεις το άρωμα και να ονειρευτείς…………..μόλις 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.
  Ντόρια Βαλληνδρά
  Δημοσιογράφος – Δικαστική συντάκτρια
  (Τηλεόραση ΑΝΤ1 εκπομπή ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ)
  doriagr@yahoo.gr

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.