Την ωραιότερη Πρωτομαγιά δεν την έχουμε ζήσει ακόμα…..

Πριν από 65 χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1944, οι Γερμανοί κατακτητές, εκτέλεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 Πατριώτες, ως αντίποινα για τον θάνατο ενός Γερμανού Στρατηγού στους Μολάους από τους Αντάρτες.

Ένας από τους 200 εκτελεσθέντες, ήταν και ο Απόστολος Συνοδινός, από το Πάνορμο της Μικράς Ασίας, κάτοικος Σερρών, ξυλογλύπτης στο επάγγελμα, με έντονη Αντιστασιακή δράση.
Υπήρξε ο πρώτος Περιφερειακός Γραμματέας του ΚΚΕ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Το 1941, μετά από πολυετή καταδίωξη -από το Μεταξικό Καθεστώς στην αρχή και τους Γερμανούς κατακτητές εν συνεχεία- συλλαμβάνεται και Φυλακίζεται στις Φυλακές της Ακροναυπλίας.

Το 1943, οι Γερμανοί τον μεταγάγουν από τις Φυλακές της Ακροναυπλίας, στις Φυλακές Χαϊδαρίου.
Μέσα στις Φυλακές και παρά τις απάνθρωπες συνθήκες, συνεχίζει την δράση του κατά των κατακτητών, εργαζόμενος παράλληλα στο ξυλουργείο των Φυλακών.

Η ικανότητά του να δημιουργεί καλλιτεχνικά ξυλόγλυπτα -που τα χρησιμοποιούσαν φυσικά οι Γερμανοί- είχε ως αποτέλεσμα να είναι συμπαθείς από τους Γερμανούς.

Στις 27 Απριλίου 1944, στους Μολάους, οι Αντάρτες, σκοτώνουν σε ενέδρα τον Γερμανό Στρατηγό Διοικητή των Δυνάμεων της περιοχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκδώσουν -για αντίποινα- οι κατακτητές, Διαταγή για την εκτέλεση 200 Ελλήνων.

Ο Απόστολος Συνοδινός, αρχικά, εξαιρέθηκε της εκτελέσεως λόγω της συμπάθειας που έτρεφε προς το πρόσωπό του ο Διοικητής των Φυλακών.

Την ημέρα της εκτέλεσης, ένας από τους συγκρατούμενούς του -ένα 20χρονο παλικάρι- λυποψύχησε και ζητούσε επιτακτικά να τον εξαιρέσουν από την εκτέλεση.

Τότε ο Απόστολος Συνοδινός, ζήτησε να πάρει την θέση του στο απόσπασμα.
Στην αρχή ο Διοικητής, αρνήθηκε το αίτημά του, όταν όμως διαπίστωσε τη ζέση με την οποία ζητούσε να θυσιαστεί, πείσθηκε και έτσι μαζί με τους υπολοίπους, το ξημέρωμα, οδηγήθηκε στο απόσπασμα.

Ο Απόστολος Συνοδινός την ημέρα της εκτέλεσής του ήταν μόλις, 36 χρόνων και ήταν θείος μου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.