Για ταπεινωτική συμπεριφορά καταδικάστηκε η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την υπόθεση του Χαμντί Ταστάν, ο οποίος κλήθηκε σε ηλικία 71 ετών να υπηρετήσει υποχρεωτικά τη στρατιωτική του θητεία.

Ο γεννηθείς το 1929 Χαμντί Ταστάν κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του το Φεβρουάριο του 2000, όταν οι συγχωριανοί του τον κατήγγειλαν ως ανυπότακτο, θέλοντας να τον εκδικηθούν για προσωπικές διαφορές.

Οι χωροφύλακες τον οδήγησαν στη στρατολογία, όπου ύστερα από ιατρική εξέταση κρίθηκε ικανός να υπηρετήσει.

Κατά τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης ο ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος μιλούσε μόνο την κουρδική γλώσσα και επί πλέον ήταν αναλφάβητος, υποχρεώθηκε να μετέχει στις ίδιες κοπιαστικές σωματικές ασκήσεις μαζί με 20χρονους, συχνά κάτω από θερμοκρασίες που έφταναν τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Η εν λόγω μεταχείριση συνέβαλε στην επιδείνωση της υγείας του Χαμντί Ταστάν, ο οποίος τελικά εισήχθη σε νοσοκομείο, απ’ όπου και πήρε και την πολυπόθητη απαλλαγή, καθώς πιστοποιήθηκε ότι όχι μόνον βρισκόταν σε ακατάλληλη ηλικία για να υπηρετήσει την πατρίδα του, αλλά και έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου, διαπιστώνοντας ομόφωνα ότι η περίπτωση αυτή συνιστά παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επεδίκασε στον Ταστάν αποζημίωση 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.000 ευρώ επιπλέον για τα έξοδά του.

Πηγή: Lawnet.gr

Advertisements