Από τον Παντελή Οικονόμου,

Eκπρόσωπο των ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ (αριστερή πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Εφ ‘ όσον ο αθλητισμός παύει να θεωρείται κοινωνικό αγαθό και εκφυλίζεται σε εμπορικό προϊόν, είναι αναπόφευκτο να μαστίζεται από την κατευθυνόμενη βία, τον τζόγο και το ντόπινγκ. Με αποτέλεσμα να νοθεύονται τα αγωνιστικά του αποτελέσματα. Ασφαλώς το δίλημμα «επαγγελματισμός» ή «ερασιτεχνισμός» είναι ξεπερασμένο. Είναι όμως επί τάπητος – περισσότερο από ποτέ άλλοτε – το δίλημμα «κοινωνικό αγαθό» ή «εμπορικό προϊόν».

Το θέμα συνεπώς δεν εξαντλείται στην παραβατική συμπεριφορά αθλητών. Νέων ανθρώπων γαλουχημένων με το όνειρο της προσωπικής καταξίωσης, οικονομικής και κοινωνικής, από διοικητικούς παράγοντες οι οποίοι τους εξωθούν στην παρανομία. Η ουσία του θέματος βρίσκεται στην νοοτροπία η οποία έχει επικρατήσει και έχουμε χρέος να ανατρέψουμε, εάν δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι με την παθητικότητά μας.

Είναι επιτακτική η ανάγκη ενός κώδικα αρχών για τον αθλητισμό, ο οποίος να διδάσκεται στα σχολεία και να εφοδιάζει τα παιδιά με έννοιες όπως η αγωνιστικότητα, η εντιμότητα και η ευθύνη. Και, εκ παραλλήλου, είναι απολύτως αναγκαίο, να επανέλθει το πνεύμα του Ολυμπισμού στην αρχική του βάση ώστε να ενσωματωθεί στον κοινό πολιτισμικό μας τόπο. Έτσι θα αποτρέπονταν και η βάναυση υπονόμευση του από συμπεριφορές όπως η πρόσφατη κακομεταχείριση του συμβόλου της ολυμπιακής φλόγας για εξωαθλητικούς λόγους. Οι θεματοφύλακες της οποίας έχουν προ πολλού εστιάσει το ενδιαφέρον, κατά απόλυτη προτεραιότητα, στην εμπορική εκμετάλλευση των αγώνων.

Όπως έχουν τα πράγματα, θα είχε σημασία, αλλά και πολλαπλές θετικές επιπτώσεις, να διεκδικήσουμε και, τελικά, να αναλάβουμε την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 με πρώτο – μεταξύ άλλων – σκοπό την προβολή των αρχών οι οποίες θα πρέπει να διέπουν το κοινωνικό αγαθό «Αθλητισμός». Ως ένδειξη σεβασμού στις παραδόσεις μας, αλλά και ως παρακαταθήκη για τους νέους ανθρώπους.

Advertisements