GLS_New_Medium

Απογοητευμένος από την κρατούσα πολιτική κατάσταση, ξεκίνησα πριν ενάμισι χρόνο περίπου να ψάχνω κάτι καινούργιο. Ίσως ένα νέο φορέα που θα με εξέφραζε. Έναν φορέα που δεν θα είχε τα σκληρά χαρακτηριστικά του κόμματος, που θα είναι πιο κοντά στον πολίτη, πιο κοντά στον άνθρωπο, που δεν θα φοβάται να εκτεθεί και να παραδεχτεί τα λάθη του. Έναν φορέα που θα υποστήριζε την άμεση-καθαρή δημοκρατία όπου ο λαός έχει όλα τα αξιώματα και αποφασίζει τα πάντα μέσα σε ανοιχτές και οργανωμένες συνελεύσεις.

Αναζητώντας μέσα στο διαδίκτυο μια ημέρα, τυχαία οδηγήθηκα στη σελίδα των "Φιλελεύθερων Σοσιαλιστών". Το όνομα της πολιτικής αυτής ομάδας τα λέει όλα και τίποτα μαζί. Αναρωτήθηκα λοιπόν: "λες αυτό να είναι εκείνο που έψαχνα;". Ο καιρός πέρασε και ο ιδρυτής Αντώνης Κωνσταντίνου απάντησε σε όλα τα ερωτήματά μου σχετικά με τους Φιλελεύθερους Σοσιαλιστές. Θέλετε να κρυφακούσετε τη συνομιλία μας…;

 • Τι είστε; Ποια η ιδεολογία σας; Κατεβαίνετε σε εκλογές;

  Οι Φιλελεύθεροι Σοσιαλιστές, είμαστε μία πολιτική τάση που κινείται στο χώρο του Παραδοσιακού (Δημοκρατικού) Κέντρου.

  Πιστεύουμε, πως στην εποχή του απόλυτου Καπιταλισμού, μόνο η ελεύθερη από τα καρτέλ Αγορά (Αγορά με την αρχαία έννοια)μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα του Λαού.
  Η σημασία της ανάπτυξης δεν πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ψηφοθηρικές Κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά σχεδιασμένη επάνω σε ένα ορθολογικό μοντέλο, όπου όλοι θα αισθάνονται ίσοι μεταξύ ίσων και η αντιμετώπιση όλων των θεμάτων θα γίνεται με σοβαρό και ουσιαστικό τρόπο.

  Πιστεύουμε στην Κρατική παρέμβαση, μόνο στο επίπεδο της δημιουργίας Κανόνων Λειτουργίας και Μηχανισμών Ελέγχου από πραγματικά Ανεξάρτητες Αρχές.

  Θεωρούμε, πως οι κάθε μορφής ποινές, εκτός αυτών που αναφέρονται στη αφαίρεση ζωής, θα πρέπει να έχουν πρωτίστως παιδευτικό χαρακτήρα και θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν.

  Η φυλάκιση ή τα υψηλά χρηματικά πρόστιμα, λίγα αποφέρουν στο Κοινό Καλό.

  Η Οικονομία στο σύνολό της, είναι μία γενική έννοια. Το τραπεζικό σύστημα, έτσι όπως αναπτύσσεται και στη Χώρα μας, είναι βραχύβιο και τα περιθώρια για ανάπτυξη, στενά.

  Εμείς, οι Φιλελεύθεροι Σοσιαλιστές,

  * Πιστεύουμε στις Επενδύσεις στην Πράσινη Οικονομία προκειμένου να μπορέσουν να δημιουργηθούν συνθήκες Ισόρροπης ανάπτυξης παντού, σε κάθε επίπεδο σε κάθε τομέα.
  * Πιστεύουμε πως η Αγορά πρέπει να είναι Ελεύθερη και να λειτουργεί ως αποκεντρωτικός μηχανισμός της Εξουσίας
  * Πιστεύουμε στην προστασία των Εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους με ευθύνη και μέριμνα του Κράτους, χωρίς όμως αυτό να αναιρεί την ατομική ή την οικογενειακή ευθύνη.
  * Πιστεύουμε στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ του Κράτους και των Πολιτών, όπου το κάθε μέρος, θα είναι συνεπές και αξιόπιστο στις υποχρεώσεις του με στόχο την Κοινή Ευημερία.

 • Στις αυτοδιοικητικές εκλογές στηρίζετε υποψηφίους άλλων κομμάτων;

  Στις εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου, δεν κατεβάζουμε Συνδυασμούς με την στενή του όρου έννοια, στηρίζουμε όμως, κάθε πραγματικά Ανεξάρτητο Συνδυασμό που προέρχεται μέσα από τον Λαό, ως μία πραγματική ανάγκη λύσης των προβλημάτων του και όχι ως μία τυπική διεκπεραίωση ρουσφετολογικών συμφερόντων.

 • Πιστεύετε ότι αυτές οι εκλογές έχουν κάτι το ξεχωριστό;

  Αυτές οι εκλογές είναι κάτι ξεχωριστό. Το γεγονός της μετάβασης από την μία μορφή Διοίκησης (Νομαρχία) σε μία άλλη (Περιφέρεια), η συνένωση πολλών μικρότερων Δήμων σε μία Δημοτική Ενότητα είναι επίσης ένα μέγεθος που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας. Το βασικό ζητούμενο με τον Νόμο 3852 γνωστό και ως “Καλλικράτη”, πιστεύουμε, πως είναι εάν θα επιτρέψει η Κεντρική Διοίκηση πραγματικά -και όχι στα χαρτιά- τη δυνατότητα διαχείρισης των οικονομικών πόρων από τις Περιφερειακές και Δημοτικές Διοικήσεις ή με διάφορες δικαιολογίες προσπαθήσει να ακυρώσει αυτή την πράξη. Επίσης, ένα άλλο ζητούμενο είναι η ικανότητα σύνθεσης όλων αυτών των Διοικητικών μορφωμάτων σε κάτι περισσότερο συμπαγές κι αυτό διότι ελέω του Ν. 3852, γίνεται προσπάθεια συνένωσης, γεωγραφικών περιοχών και ανθρώπων, με διαφορετικά χαρακτηριστικά (συνένωση Αστικών και Αγροτικών περιοχών) χωρίς όμως αυτό να θεωρείται ή να είναι αρνητικό. Σε κάθε περίπτωση, οι Φιλελεύθεροι Σοσιαλιστές, πιστεύουμε πως στο σύνολό της αυτή η Διοικητική Πράξη, εάν συνοδευτεί και από τον εξορθολογισμό της Διοίκησης, τότε θα μπορέσει να λειτουργήσει όλο το πλαίσιο επωφελεία των Πολιτών.

 • Ποια η θέση σας για το Μνημόνιο; Είναι υπεύθυνη η στάση αυτών που λένε ότι υπάρχει κι άλλη λύση;

  Το να πούμε πως είμαστε υπέρ ή κατά του Μνημονίου είναι και άνευ ουσίας και δεν είναι επίκαιρο. Θεωρούμε πως είναι άνευ ουσίας, γιατί κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θέλει να έχει έναν “βελιγκέκα” πάνω από κεφάλι του που θα του υποδεικνύει κάθε λίγο, τι να κάνει, και ανεπίκαιρο, διότι το Μνημόνιο είναι μία δυσάρεστη μεν, πραγματικότητα δε.

  Το βασικό λοιπόν ζητούμενο, είναι να μπορέσουμε βγούμε όσο γίνεται πιό γρήγορα από αυτή την κατάσταση με τρόπο όμως τέτοιο, ο οποίος και θα βάλει τα θεμέλια για την ανάπτυξη των επερχόμενων γενεών.

  Στην Οικονομική και στην Νομική επιστήμη, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν να απ εμπλακούμε από το Μνημόνιο, όμως αυτό, χρειάζεται κυρίως και πρώτα, Πολιτική Απόφαση που θα δείχνει το μέγεθος και την θέληση του Ελληνικού Λαού και της Ηγεσίας του, να αναπτυχθεί στις δικές του υγιείς δυνάμεις, μακρυά από κάθε τι ρουσφετολογικό, ψευτοπαραγοντίστικο.

  Οι Φιλελεύθεροι Σοσιαλιστές, πιστεύουμε ό,τι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χώρα, είναι αυτό της έλλειψης μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

  Είναι πραγματικά δυσάρεστο όλος ο πραγματικός προγραμματισμός του Κράτους, να έχει βάθος 2 έως 3 έτη -δηλαδή μέχρι τις επόμενες εκλογές- με επακόλουθες συνέπειες στην Οικονομία, την Κοινωνική και Πολιτική ζωή του τόπου.

  Σε κάθε περίπτωση, ο Στρατηγικός σχεδιασμός με ορίζοντα 50-100 ετών δεν θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως μία ουτοπική πολυτέλεια αλλά ως μία υποχρεωτική πράξη απέναντι στα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.

 • Τι θα κάνατε εσείς αν κυβερνούσατε σήμερα προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο;

  Είτε το θέλουμε, είτε όχι, ζούμε στον πραγματικό κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ούτε μαγικά ραβδιά ούτε καλές ή κακές αποφάσεις. Υπάρχουν πολιτικές που είτε εφαρμόζονται για το Κοινό καλό, είτε δεν εφαρμόζονται και έχουμε τα αποτελέσματα της Κυβέρνησης Καραμανλή.

  Στην περίπτωση λοιπόν, που οι Φιλελεύθεροι Σοσιαλιστές, αναλάμβαναν αυτή την Εντολή, ένα από τα πρώτα μέτρα που θα λαμβάναμε, θα ήταν να συμφιλιώσουμε τους Έλληνες με τον εαυτό τους, τον Ιδιωτικό με τον Δημόσιο τομέα, γιατί και οι δύο συμβάλλουν με τις ενέργειές τους, στην ανάπτυξη (Κοινωνική και Οικονομική) της Ελλάδος.

  Θεωρούμε αδιανόητο, το φαινόμενο πως οι μεν βλέπουν τους δε, είτε ως απατεώνες και κλέφτες ή τεμπέληδες και λαμόγια.

  Οι Κοινωνικές Δομές και η στήριξη των ανθρώπων που είναι σε μειονεκτικότερη θέση (για οποιοδήποτε λόγο) από τους υπολοίπους συνέλληνες, θα είναι βασική μας προτεραιότητα. Πιστεύουμε, πως εάν δεν δημιουργηθεί ένα Κράτος με στιβαρές Κοινωνικές Δομές, τότε και η Κοινωνική του συνοχή κρίνεται και μάλιστα με άσχημο τρόπο.

  Ο Οικονομικός παράγοντας, θα είναι ο τρίτος -και τελευταίος- της πολιτικής μας.

  Βασική μας προσπάθεια, θα είναι η ανάπτυξη του παραγωγικού και του ερευνητικού ιστού.

  Δεν είναι δυνατόν, μία χώρα όπως η Ελλάδα, με πληθώρα σπουδαίων επιστημόνων να πάσχει από διαρροή επιστημόνων υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, οι οποίοι βρίσκονται μακριά από τη Χώρα και (το χειρότερο) δεν έχουν καμία διάθεση να επιστρέψουν και να μεγαλουργήσουν στην Πατρίδα τους.

  Ο φορολογικός συντελεστής του Δημοσίου, ευρύτερου Δημοσίου τομέα (ΔΕΚΟ) και των Ιδιωτών είναι επίσης άλλος ένας παράγοντας που χρίζει άμεσης (μειούμενης) αλλαγής.

 • Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας;

  Μία Χώρα χωρίς αισιοδοξία, είναι μία καταδικασμένη -σε ό,τι κάνει- Χώρα. Θα πρέπει λοιπόν, όλοι οι Έλληνες, να βγάλουμε από τα πιό κρυφά σημεία της ψυχής μας όλα τα αποθέματα ελπίδας, αισιοδοξίας και θετικής ενέργειας για το καλό της Πατρίδας μας, της Ελλάδας.

 • Ποιος ο ρόλος των ΜΜΕ στην κρίση και γιατί πιστεύετε ότι δεν προβάλλουν τις θέσεις σας;

  Καταρχήν θα πρέπει να δούμε εάν υπάρχει κρίση, που υπάρχει αυτή η κρίση (σε ποιόν τομέα), να την οριοθετήσουμε, να βρούμε τι προκάλεσε αυτή τη κρίση και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές λύσεις. Όπως βλέπετε λοιπόν, το μέγεθος του θέματος για το οποίο αναφερόμαστε όλοι μας καθημερινά, είναι μεγάλο και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με σπασμωδικά μέτρα ή φιλικές συζητήσεις, καφενειακού χαρακτήρα.

  Τα ΜΜΕ, είτε είναι Δημόσια, είτε είναι Ιδιωτικά, είναι ζωντανοί οργανισμοί που προσπαθούν να παραμείνουν ζώντες και να αναπτυχθούν. Η ανάδειξη ή μη, της κρίσης ως θεματολογία, μπορεί να εξυπηρετεί τα όποια συμφέροντά τους. Το βασικό λοιπόν, σε αυτό το ζήτημα, είναι μετά την ανάδειξη του προβλήματος, η ανάλυσή του και η λύση του, είτε με Πολιτική, είτε με Τεχνοκρατική Απόφαση.

  Τώρα, γιατί τα ΜΜΕ, δεν προβάλλουν τις θέσεις μας, γιατί απλά, έτσι έχουμε εμείς επιλέξει.

  Πιστεύουμε, πως συμβάλλουμε περισσότερο στην πολιτική ζωή της Χώρας, καταθέτοντας τις θέσεις μας μέσα από χώρους Κοινωνικής Δικτύωσης, παρά μέσω των κλασσικών Μέσων Ενημέρωσης.

 • Μια πρόβλεψη για τα επίπεδα αποχής στις ερχόμενες εκλογές συγκριτικά με την ποιότητα της δημοκρατίας μας;

  Την Δημοκρατία, δεν μπορείς να την αξιολογήσεις με ποιοτικά ή ποσοτικά χαρακτηριστικά. Η Δημοκρατία, είναι το μέγεθος της Ελευθερίας που έχεις προκειμένου να μπορέσεις να αναπτυχθείς ως προσωπικότητα, να αναπτυχθείς κοινωνικά, οικονομικά κτλ. Είναι το βασικό στοιχείο, που δρα ως καταλύτης για την ανάπτυξη κάθε μορφής κοινωνικών δεσμών και ως τέτοιο θα πρέπει πάντα να την αξιολογούμε. Με όλα λοιπόν τα παραπάνω, θέλουμε να πιστεύουμε, πως θα έχουμε συμμετοχή στις εκλογές, γιατί οποιαδήποτε άλλη πράξη (αποχή) και κονταίνει το μέγεθος της Δημοκρατίας αλλά το σημαντικότερο είναι πως αφαιρεί από τον εκλογέα, το δικαίωμα και την υποχρέωση να ζητά να του λογοδοτεί, η Διοίκηση που έχει εκλέξει.

  Με λίγα λόγια, στην Δημοκρατία, δεν επιτρέπονται ούτε γινάτια, ούτε καιροσκοπικές ή μικροκομματικές πράξεις. Το μέγεθος είναι και μεγάλο και σημαντικό.

 • Ποια η γνώμη σας για σχηματισμούς που κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι στις εκλογές και κατά πόσο συμφωνείτε με αυτούς που ισχυρίζονται ότι τέτοιες κινήσεις -ειδικά όταν η αποτυχία είναι ορατή- έχουν τυχοδιωκτικό χαρακτήρα και αποσκοπούν μόνο στη συγκομιδή των "εκλογικών κονδυλίων";

  Στη Δημοκρατία, το βασικό ζητούμενο, είναι η συμμετοχή και έτσι, αντιλαμβανόμαστε όλους τους Ανεξάρτητους ή μη Συνδυασμούς που κατεβαίνουν στις εκλογές. Εάν τώρα, κάποιοι με την κάθοδό τους προσβλέπουν στην Κρατική ενίσχυση, θα πρέπει να σας ενημερώσουμε, πως πρώτα θα πρέπει να δαπανήσουν ένα ποσό χρημάτων, να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους ψηφίσουν και μετά να πιάσουν το πλαφόν που ορίζει ο Νόμος προκειμένου να τύχουν της Κρατικής οικονομικής ενίσχυσης. Με λίγα λόγια, υπάρχουν πολλές σειρές από ασφαλιστικές δικλείδες που θα πρέπει να ξεπεράσει κάποιος που θέλει “τυχοδιωκτικά” να μετέχει στη Πολιτική ζωή του τόπου.

 • Γιατί να πιστέψει ο ψηφοφόρος ότι δεν είστε τυχοδιώκτες;

  Γιατί πρώτα απ’όλα θα πρέπει να μας ακούσουν. Να ακούσουν τις θέσεις των Φιλελεύθερων Σοσιαλιστών και τι νέο αυτές κουβαλούν, μετά ας μας αξιολογήσουν είτε θετικά είτε αρνητικά, ας μας αξιολογήσουν όμως δίκαια, για όλα αυτά που είπαμε ή δεν είπαμε και για όλα αυτά που υποσχεθήκαμε και δεν κάναμε.

 

http://foititikospalmospolitika.blogspot.com/2010/10/blog-post_24.html