Πακέτο μέτρων λιτότητας, ύψους 250 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση για το 2011.
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης έχουν ως εξής:

-Επιβολή ΦΠΑ σε φάρμακα και τρόφιμα (από το οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει 60 εκατ. ευρώ
-Αυξήσεις στις τιμές του νερού (εκτιμάται ότι θα αποφέρει 10 εκατ. ευρώ)
– Εισαγωγή τέλους 0.05% στο παθητικό των τραπεζών για τα επόμενα δύο χρόνια, που θα αφορά τις καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ, οι οποίες δεν καλύπτονται από το σχέδιο αποζημίωσης καταθετών και εξαιρουμένων των ιδίων κεφαλαίων. Το μέτρο αυτό θα αποφέρει περίπου 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ θα μπουν σε ειδικό ταμείο ενδυνάμωσης και στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
-Αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα (τσιγάρων και καπνού) κατά περίπου 20 % και πούρων κατά 30% στην λιανική τιμή πώλησης. Από το εν λόγω μέτρο εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν 30 εκατ. ευρώ.
-Επίσπευση έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας.
-Περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά 40 εκατ. ευρώ.
– Άμεση έναρξη διαβούλευσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου με στόχο την εξοικονόμηση 35 εκατ. ευρώ.
-Έναρξη διαλογου για την αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα με στόχο την ολοκλήρωση του μέχρι το τέλος του 2011
Έναρξη διαλόγου για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του 4,5% του ΑΕΠ που χρειάζεται η Κύπρος για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ.
Με το σχέδιο του προϋπολογισμού συμφώνησαν το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

Πηγή: Enet.gr

Advertisements