Δεν θα ήθελα να γράψω πολλά.

Γνωρίζω πως υπάρχουν πολλοί φίλοι και σύντροφοι, που αισθάνονται προδομένοι από την Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Εύχομαι με την παραίτηση της Σ.Ε. της Τ.Ο Πα.Σο.Κ Τρίπολης να γίνει η αρχή και για άλλες παρειτήσεις Συντονιστικών Επιτροπών είτε Τοπικών Οργανώσεων, είτε Νομαρχιακών Επιτροπών.

Με τη δύναμη του καθενός, μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα……

Αντώνης Κωνσταντίνου

 

(Ακολουθεί η Επιστολή Παραίτησης)

Τρίπολη 21-12-11

Η Δημοκρατία δεν είναι απλώς ένα πολίτευμα ή ένας τρόπος διακυβέρνησης και διαχείρισης της εξουσίας, είναι μια βιωμένη και συνειδητή αντίληψη. Είναι ένας τρόπος ζωής που εν τέλει μπορεί να ελέγχει την «εξουσία». Η «συμμετοχική» δημοκρατία επιπρόσθετα είναι αυτή που δίνει και περιθώρια δράσης στον πολίτη. Η «συμμετοχική» δημοκρατία είναι πιο κοντά σε αυτό που καλούμε πραγματική δημοκρατία, περιλαμβάνοντας την προϋπόθεση της αυτοστοχαστικής κοινωνίας. Τότε η κοινωνία επιζητεί πραγματικά την αυτονομία της, αλλά το σημαντικότερο αναλαμβάνει τις ευθύνες που απορρέουν από αυτή.
Αυτή τη συμμετοχική δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων οραματιστήκαμε στο ταξίδι που ξεκίνησε από το 2004 (από τη σύσταση του νέου οργανωτικού μοντέλου του ΠΑΣΟΚ), ένα ταξίδι που στόχο είχε την κινητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών. Όσο όμως περνάει ο καιρός, και από τη στιγμή που βρεθήκαμε στην «εξουσία» η έννοια της συμμετοχικότητας ακυρώνεται ή καλύτερα έχει ακυρωθεί.

2 τρανταχτά παραδείγματα απουσίας συμμετοχικότητας, συλλογικότητας

Α). Ακόμα και σε αυτονόητα ζητήματα ανάπτυξης συνθηκών συμμετοχικότητας, αυτή δεν υπήρξε ποτέ. Είχαμε το Φθινόπωρο του 2010 τη «στείρα» αποσυνδεδεμένη από τις μαζικές οργανώσεις εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα γνωστά απογοητευτικά αποτελέσματα. Διαδικασία την οποία καταγράψαμε με επιστολή στους θεσμικούς εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ της Αρκαδίας, αλλά και στο Γραμματέα του ΕΣ ΠΑΣΟΚ («..’Εξουσία’ και συμμετοχικότητα», 4-10-2010). Νωρίτερα η Τ.Ο. (Τοπική Οργάνωση) ΠΑΣΟΚ Τρίπολης με 3 εισηγήσεις της είχε προτείνει συγκεκριμένο περίγραμμα για τη διαδικασία των εκλογών («πορεία προς τις δημοτικές εκλογές ΙΙ», «πορεία προς τις δημοτικές εκλογές ΙΙΙ», «εισήγηση ΤΟ για δημοτικές εκλογές»). Για όλες τις επιστολές- εισηγήσεις ποτέ δεν υπήρξε επίσημη (γραπτή ή προφορική) απάντηση και ασφαλώς δεν εισακούστηκε καμία.

Β). Στις 3 Σεπτέμβρη 2011 έγινε η «πανηγυρική» εκδήλωση της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, έχοντας προηγηθεί περιφερειακές «εκδηλώσεις» Συνδιάσκεψης. Η «ατζέντα» και η θεματολογία της Συνδιάσκεψης, όπως ετέθη από το Γραμματέα ΕΣ ΠΑΣΟΚ δεν τηρήθηκε, καθώς το σύνολο σχεδόν των τοπικών οργανώσεων και νομαρχιακών επιτροπών δε συζήτησαν για το νέο προγραμματικό πλαίσιο ανάπτυξης της χώρας, αλλά για τα αίτια της «κρίσης», την ίδια την «κρίση» και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν. Η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Τρίπολης ενημέρωσε όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ για το ποιο έπρεπε να είναι το διακύβευμα της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης («εισήγηση ΤΟ ΠΑΣΟΚ Τρίπολης για Προγραμματική Συνδιάσκεψη», 4-7-2011). Παρόλα αυτά όμως, το ‘κεντρικό κόμμα’ δεν αφουγκράστηκε ποτέ τις οργανώσεις και προχώρησε στον αρχικό σχεδιασμό της.

Το τελευταίο παράδειγμα δείχνει τη συνειδητή(;) αδυναμία για προσπάθεια ανάκτησης εμπιστοσύνης, την ανειλικρινή αντιμετώπιση της κρίσης με την αποφυγή ευθυνών, τη γενικευμένη αμηχανία απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις. Επομένως, η φράση «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» θα μπορούσε εύγλωττα να αποτελεί κραυγή αγωνίας για την κομματική λειτουργία, αλλά και την ιδεολογική πυξίδα του Κινήματος.

Η οργανωτική ανασυγκρότηση που ξεκίνησε από το 2004, για την οποία και ήμασταν υπέρμαχοι, δεν κατάφερε και μάλλον γιγάντωσε την ‘ηγεσία’ και το ‘κεντρικό κόμμα’. Παρόλο που ενδεχομένως στόχος ήταν η έννοια και η πρακτική ‘μαζικής οργάνωσης’, το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο. Οδηγηθήκαμε σιγά σιγά στην αποδυνάμωση των συλλογικών οργάνων και των δομών πραγματικής δημοκρατίας. Δημιουργήθηκαν ‘αυτόνομες’ τοπικές οργανώσεις, αλλά ‘αδύναμες’ και ‘ουδέτερες’. Το ‘Συνέδριο’, οι ‘Συνδιασκέψεις’ τείνουν να αποκτήσουν συμβολικό και πανηγυρικό χαρακτήρα. Το κόμμα με την a la carte συμμετοχή φίλων/ μελών και την ‘επιλεκτική συμμετοχή’ απέκτησε έναν ασύμμετρο εκδημοκρατισμό, χωρίς αρχή και τέλος.
Σήμερα, είναι προφανές ότι είτε συμμετέχει κανείς ενεργά (ως μέλος της ΣΕ μιας τοπικής οργάνωσης), είτε όχι το αποτέλεσμα για την κομματική λειτουργία και το όποιο διακύβευμα είναι το ίδιο. Οι κομματικοί εκπρόσωποι μετατράπηκαν σε εκτελεστικό όργανο πολιτικής και έπαψαν να είναι όργανο ιδεολογικής και πολιτικής διαπαιδαγώγησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η εγχάραξη των προτεραιοτήτων, μέσω των συλλογικών οργάνων του Κινήματος, καθίσταται αναιμική, έως και αδύνατη. Φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η ‘θεσμική’ παρουσία στον πολιτικό οργανισμό που λέγεται ΠΑΣΟΚ και που θέλει και μπορεί να αυτοαποκαλείται ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ κρίνεται ανώφελη.

Γι’ αυτό το λόγο θέτουμε την παραίτησή μας από τη Συντονιστική Επιτροπή της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Τρίπολης. Η παραίτηση αυτή δε σημαίνει ούτε ότι ‘φεύγουμε’ από το ΠΑΣΟΚ, ούτε ότι αποποιούμαστε των ευθυνών. Σημαίνει ‘μηδενίζουμε το κοντέρ’, ‘πάμε στο σημείο 0’, ανοίγουμε την πόρτα εσωκομματικών διαδικασιών έχοντας τις ίδιες ‘αποστάσεις’ από τους συμπολίτες μας. Σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μάς αναλογεί, ως μέρος της λειτουργίας του κόμματος.
Το νέο ιδεολογικό αφήγημα με α και ω, η ισορροπία του ‘λέγειν και πράττειν’, η ανάπτυξη των νέων προτεραιοτήτων έχουν σημασία να γίνουν, πάντα σε ένα περιβάλλον οργανωτικής διάταξης όπου θα αποτυπώνεται και θα λαμβάνεται πραγματικά υπόψιν η θέση των πολιτών. Λέμε όχι στην ‘καρτελοποίηση’ και την αποσύνδεση από την κοινωνία και τα αιτήματά της.
Η παραίτηση δε σημαίνει ‘σκύβουμε το κεφάλι’, σημαίνει ‘ξεβολευόμαστε’... Θα είμαστε παρόντες σε ένα συντονισμένο δημοκρατικό παιχνίδι υπέρ του ηθικού εκπολιτισμού, της ισονομίας, της διαφάνειας και ενός υγιούς και συμμετοχικού περιβάλλοντος.

Με εκτίμηση,
Μπερτζελέτος Δημήτρης (Συντονιστής Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Τρίπολης)
Γιωνά
Γεωργία (Αναπλ. Συντονίστρια Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Τρίπολης)
Θανόγιαννη Κατερίνα (μέλος Συντον. Επιτροπής Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Τρίπολης)
Μάρκος Γεώργιος (μέλος Συντον. Επιτροπής Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Τρίπολης)
Μπακή Βάλια (μέλος Συντον. Επιτροπής Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Τρίπολης)
Παπούλιας Φώτης (μέλος Συντον. Επιτροπής Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Τρίπολης)
Ρέκκας Χάρης (μέλος Συντον. Επιτροπής Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Τρίπολης