Στην Ελλάδα του Μνημονίου, των μεσαζόντων, των διαφόρων θλιβερών τύπων που καθημερινά αυγατίζουν την προσωπική τους περιουσία με «θαυμαστό» τρόπο, σε όλους αυτούς, που έχουν άποψη για όλους και όλα, και μπορούν να κριτικάρουν με απίστευτη ευκολία από το πιό απλό θέμα μέχρι το πιό σύνθετο, αφιερώνω αυτό το κείμενο, με την ευχή και την ελπίδα, κάποια στιγμή να αλλάξουμε……

 

Χθες, (2 Μαϊου 2012) είχα την τύχη να επισκευθώ, τη Φυλακή στη Νιγρίτα και να συνομιλήσω με τον Διευθυντή των Φυλακών, τον Πρόεδρο των Εξωτερικών Φρουρών και με εργαζομένους στο Κατάστημα Κράτησης.

Δεν θα ήθελα να πω πολλά, θέλω να δείξω τον τρόπο ζωής των εγκλείστων αλλά και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, αλλά δυστυχώς, η Ελληνική Νομοθεσία δεν το επιτρέπει, γι’ αυτό σε λίγες γραμμές, θα προσπαθήσω να περιγράψω, το κλίμα που υπάρχει μέσα στις Φυλακές και λυπάμαι που το λέω, δεν μπορεί να μας κάνει και πολύ υπερήφανους.

Τα προβλήματα, πολλά, επιγραμματικά θα σας αναφέρω μόνο όσα κατάφερα να σημειώσω και όσα επιτρέπετε από τον Κανονισμό να καταγράψω, και ξεκινώ από έξω προς τα μέσα, από τους Εξωτερικούς Φρουρούς, που δίνουν καθημερινά ένα μεγάλο αγώνα για να υπάρχει ασφάλεια και στους εκτός Φυλακής αλλά και στους εγκλείστους.

Πρώτο βασικό θέμα, η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων δύο Υπουργείων, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτό ίσως σε μία πρώτη ανάγνωση να μην λέει και πολλά, όμως λόγω της Διοικητικής αυτονομίας που έχουν, δημιουργούν πρόβλημα στην συνεργασία του προσωπικού (Σοφρωνιστικών υπαλλήλων και Εξωτερικών Φρουρών), υπάρχει υποστελέχωση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι βάρδιες να «βγαίνουν» με δυσκολία σε περίπτωση που υπάρχει μία έκτακτη μεταγωγή είτε στο Νοσοκομείο, είτε στο Δικαστήριο, είτε οπουδήποτε διαταχθούν.

Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στο μισθολογικό τους πρόβλημα, γιατί απλά είναι πρόβλημα, όλων των Ελλήνων, απλά θα σας αναφέρω, πως η Κυβέρνηση του Μνημονίου και του Μεσοπροθέσμου, τους έκοψε όλα τα επιδόματα, μείωσε κατά 40% τον μισθό τους και αρνείτε με διάφορες προφάσεις, να καταβάλλει την νόμιμη αμοιβή νυχτερινής εργασίας, (για την ακρίβεια, έχουν να την πληρωθούν από τον Νοέμβριο του 2011) και ίσως το πιό φαιδρό στην όλη υπόθεση, είναι η πίστωση του ποσού των 100 € (εκατό ευρώ) το μήνα, για κάλυψη καυσίμων του υπηρεσιακού οχήματος των Εξωτερικών Φρουρών. Αυτό από μόνο του, ίσως να έχει μεγάλη αξία, αν δεν επιβάλλαν βάσει του Κανονισμού, με το ίδιο όχημα να κάνουν τις μεταγωγές, όσα χιλιόμετρα και να είναι και παράλληλα, το ίδιο όχημα, να κάνει 24ωρη περιπολία, πέριξ της Φυλακής.

Στα πιό μέσα, τα πράγματα είναι ακόμη πιό δύσκολα, από τις πέντε πτέρυγες των Φυλακών, λειτουργούν οι δύο, με 250 περίπου φυλακισμένους. Φυλακισμένοι, οι οποίοι εκτείουν ποινές από απλό Πλειμέλλημα μέχρι Ισόβια και μένουν όλοι μαζί σε μεικτά κελιά, δηλαδή, ο μικρο-εγκληματίας (πχ μικροφορολογικές παραβάσεις, ή μη καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ ή το ΙΚΑ) μαζί με τον κατά συρροή εγκληματία.

Παρά το γεγονός, πως η Φυλακές της Νιγρίτας είναι νέες, σύγχρονες, έχουν πολλά λειτουργικά θέματα, όπως για παράδειγμα, η μη λειτουργία του Ιατρείου ή ακριβέστερα, η ελλειπής λειτουργία του Ιατρείου. Μέχρι πρόσφατα, υπήρχε Ιατρός, ο οποίος με σύμβαση έργου, επισκεπτόταν 3 φορές το μήνα και εξέταζε τους κρατουμένους. Είναι περιττό να πω, πως η σύμβαση του Ιατρού δεν ανανεώθηκε ακόμη, ούτε έχει πληρωθεί η εργασία του, σύμφωνα με δήλωση των εργαζομένων. Το κενό αυτό, έχει καλυφθεί με Εισαγγελική Εντολή προς το Νοσοκομείο Σερρών.

Η επιμόρφωση και η εκπαίδευση των κρατουμένων, είναι ανύπαρκτη, λόγω της Ελληνικής παράνοιας, και εξηγούμε. Ο Διευθυντής των Φυλακών, θέλοντας -ως όφειλε- να εκπαιδεύσει τους κρατουμένους σε κάποιες τέχνες, πχ μάγειρας, προσπάθεισε σύμφωνα με τη Νομοθεσία, να δημιουργήσει ένα σχολείο, τύπου ΙΕΚ, εντός των Φυλακών, όμως δεν μπορεί να τους εκπαιδεύσει, γιατί κάποιοι από τους κρατουμένους, δεν έχουν τίτλους σπουδών !!!! …..και δεν μιλάμε για πτυχία και άλλα τέτοια, αλλά για απολυτήριο Δημοτικού και Γυμνασίου.

Εάν λοιπόν, όλα αυτά σας φάνηκαν ως ένα βαθμό λογικά, πως θα σας φαινόταν εάν σας λέγανε ό,τι το χειμώνα η θέρμανση σας θα είναι 1,5 ώρα το πρωί και 1,5 ώρα το βράδυ;…… το ξέρω τόση ήταν στο σπίτι σας γιατί τόση ήταν περίπου και στο δικό μου σπίτι, όμως τι θα λέγατε εάν σας περιορίζαν τη σύτηση από 3,20 € την ημέρα σε 2 € ;

Να λοιπόν, τι καταφέραν οι πράξεις και οι πρακτικές των Κυβερνήσεών μας των τελευταίων ετών, και δεν μιλώ ούτε για προδότες, ούτε για σωτήρες, ούτε για καθάρσεις. Είμαστε όλοι μας συνυπεύθυνοι διαχρονικά, ανάλογα με την ηλικία του καθενός σε αυτό το έγκλημα, κατά της Πατρίδας μας, κατά της Ελλάδας μας, με τη στάση μας, τον ωχαδελφισμό μας.

Είναι καιρός, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να πάψουμε να είμαστε ΜΠΟΥΡΔΕΛΛΗΝΕΣ……

 

Αντώνης Κωνσταντίνου, υποψ. Βουλευτής Σερρών Δημοκρατικής Αριστεράς

Advertisements