Ετικέτες

, , ,


ImageΑπό το βιβλίο «ΙΜΙΑ, τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών» των Μιχάλη Ιγνατίου και Αθανάσιου Έλλις (εκδόσεις Α. Λιβάνης) σελίδα 226 και 228,

«….Ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 1996, ώρα 17:36

Από: Πρεσβεία ΗΠΑ, Αθήνα

Προς: Υπουργό Εξωτερικών Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Ουάσιγκτον, Άμεση Παράδοση

Ενημέρωση: European Political Collective, Γενικό Επιτελείο Στρατού, Ουάσιγκτον, Υπουργείο Άμυνας, Ουάσιγκτον

Θέμα: Αμυντική στάση της κυβέρνησης σχετικά με την έκβαση στα Ίμια- Επικρίνεται ο ρόλος των ΗΠΑ.

2) …..Ο αρχηγός του αντιπολιτευτικού κόμματος της ΝΔ, Έβερτ, κατηγόρησε με καυστικό τρόπο την κυβέρνηση Σημίτη για «Εθνική Προδοσία» στο χειρισμό των γεγονότων, ενώ ο αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης, Σαμαράς, επανέλαβε την προειδοποίησή του σχετικά με προσπάθεια της Ουάσιγκτον για επίλυση των εθνικών ζητημάτων της Ελλάδας υπό την αιγίδα της. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Πολιτικής Άνοιξης αποχώρησαν από τη Βουλή, αλλά αναμένεται να επιστρέψουν για τη ψηφοφορία εμπιστοσύνης…..

6) Ο αρχηγός του αντιπολιτευτικού Εθνικιστικού κόμματος της ΠΟΛ.ΑΝ. Σαμαράς, επέκρινε επίσης, όπως αναμενόταν, την κυβέρνηση και το ρόλο των ΗΠΑ στην εκτόνωση της κρίσης. Νωρίτερα είχε καλέσει την κυβέρνηση να επεκτείνει αμέσως τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις. Ο Σαμαράς είπε ότι το επεισόδιο των Ιμίων επαλήθευσε, δυστυχώς, την προειδοποίηση που είχε διατυπώσει μερικούς μήνες νωρίτερα «ότι υπάρχει μία προσπάθεια προώθησης μιας λύσης-πακέτο στα εθνικά μας ζητήματα» υπό την αιγίδα της Ουάσιγκτον….»

Αφήνω τις όποιες υποθέσεις σε εσάς, εγώ απλά δεν θα κάνω κανένα σχόλιο….επί του παρόντος, φυσικά !!!

Advertisements